Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běženci lžou, aby měli výhody a lepší zacházení? Čísla z Německa jsou alarmující

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Téměř polovina nezletilých migrantů v Hamburku jsou ve skutečnosti zřejmě dospělí lidé. Úřady se domnívají, že 49 procent přistěhovalců, kteří se v tomto roce v Hamburku přihlásili jako nezletilí, jsou ve skutečnosti starší než 18 let. Ukazuje to nová zpráva Rady sociálního zabezpečení, o které informují německá média.

Statistika z loňského roku ukázala, že 47 procent těch, kteří o sobě prohlašovali, že jsou mladiství, byli ve skutečnosti dospělí. Nový údaj o 49 procentech vychází z 482 žádostí o azyl údajně mladistvých migrantů bez doprovodu, kteří přišli do Hamburku od ledna do září tohoto roku,  píše Die Welt.

Během tohoto roku bylo v Německu podáno celkem 55 890 žádostí o azyl migranty, kteří tvrdili, že jsou mladší 18 let. Podle federálního ministerstva pro rodinné záležitosti ale bylo 24 116 z nich, tedy 43 procent, oficiálně dospělých.

Posuzování dospělosti má na starosti Kriminalistická služba pro děti a mládež (KJND), která zkoumá žadatele o azyl bez pasu nebo jiné identifikace a posílá podezřelé případy do univerzitní nemocnice Eppendorf k vyšetření. Nemocnice pak provádí řadu testů, včetně rentgenů a tomografie, aby určila přibližný věk žadatele o azyl.

Neplnoletí migranti se dostávají pod ochranu služby sociální péče o mládež. Ale pokud jsou při vyšetření označeni jako dospělí, jsou registrováni u běžných azylových úřadů. Mnoho žadatelů o azyl prohlašuje, že jsou mladiství, protože je pro německou vládu mnohem těžší je deportovat, mnozí z nich navíc získají lepší zacházení.

Německo není jedinou zemí, která čelí velkému počtu žadatelů o azyl, kteří lžou o svém věku. V minulém roce v Rakousku úřady shledaly, že téměř 1000 žadatelů o azyl lhalo, že jsou mladší 18 let.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy