Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Populistický miliardář, neonacista a komunista. Právě to je podle německých médií nová česká vláda

Tomio Okamura (SPD)
Tomio Okamura (SPD)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Povolebního vyjednávání v České republice si všímají i v sousedním Německu. Německý server huffingtonpost.de píše, že novou českou koaliční vládu zřejmě vytvoří „miliardář, neonacista a komunista“.

Německo se právě potýká s politickou krizí. Jednání o vládě mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými zkrachovala. Server proto uvádí, že by se němečtí politici měli podívat právě do Česka, kde vzniká aliance mezi „miliardářem, neonacistou a komunistou“, tedy mezi šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a KSČM.

Server připomíná, že většina stran odmítá s Babišem spolupracovat kvůli některým dosud nevysvětleným obviněním. „Jen dvě politické skupiny nemají problém s ANO spolupracovat - pravicová SPD a nereformovaná Komunistická strana Čech a Moravy. Jak může taková fúze fungovat? A jaké budou důsledky pro Evropu?“ ptá se německý server.

Médium poukazuje na to, že Babiš čelí obvinění kvůli podvodům s dotacemi z Evropské unie a že policie už požádala o jeho vydání ke stíhání. Zároveň zmiňuje, že Okamura, který má česko-japonské rodiče, se ve volební kampani vymezoval vůči Romům, přistěhovalcům a uprchlíkům a nevyhýbal se ani antisemitským sloganům.

„Chce zakázat islám a opustit EU,“ píše server. „A ačkoli jsou komunisté stále největší stranou České republiky pokud jde o členství, v parlamentních volbách KSČM utrpěla těžké ztráty. Předseda Vojtěch Filip požaduje mimo jiné žádá odchod země z NATO.“

Všímá si také spojenectví mezi Babišem a prezidentem Milošem Zemanem, kterého server označuje za „Putinova přítele“. Píše také o tom, že se proti Babišovi zformoval Demokratická blok, do kterého patří TOP 09, ODS, STAN a KDU-ČSL, který ale má poměrně slabou pozici.

ANO, SPD a KSČM mají podle Huffington Post také společné obavy: odmítají - v různém rozsahu - přijetí uprchlíků z islámských zemí. A všechny tři strany požadují zákon o obecném referendu. Otázkou pak prý je, jestli by mohlo dojít k czexitu po vzoru odchodu Velké Británie z EU. Server ale dodává, že právě odchod z EU Babišovi do karet nehraje – zejména kvůli akciovým podílům v Německu a Francii. Přesto se server obává, aby se Česko nevydalo směrem k Maďarsku.

Ředitelka zastoupení Friedrich-Ebert Stiftung v ČR Anne Seyfferth už před volbami varovala, že „pokud se Babiš stane novým předsedou vlády, Evropa přijde o most“ a nastoupí na cestu směrem k maďarskému premiérovi Viktorovi Orbanovi. Varovala také, že se na východě Evropy může zformovat protibruselský blok. „To není pro Evropu zdravé - stejně jako populistický miliardář, neonacista a komunista pro Českou republiku,“ dodává server.

Témata:  Německo Česká republika Andrej Babiš Tomio Okamura KSČM

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy