Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letiště v Bombaji překonalo rekord v počtu letů za 24 hodin, a to má jen jednu ranvej

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bombaj - Mezinárodní letiště v Bombaji v pátek odbavilo za 24 hodin 969 letů. To je světový rekord pro letiště, které v daném okamžiku provozuje pouze jednu dráhu. Zástupce letiště listu Times of India řekl, že cílem je dosáhnout 1000 vzletů a přistání za 24 hodin.

Letiště v Bombaji má dvě dráhy pro vzlety a přistání. V provozu však vždy může být pouze jedna, protože se kříží. Nedostatek pozemků pak vylučuje výstavbu další dráhy. Technicky je tak Bombaj letištěm pouze s jednou dráhou.

Letiště denně odbaví běžně přes 900 letů a překonalo svůj vlastní rekord, který činil 935 letů. Oficiální údaje uvádějí, že dráha má kapacitu odbavení 46 vzletů a přistání za hodinu, v pátek v jednu chvíli odbavila i 50 letů za hodinu.

Poptávka po letecké přepravě v Indii prudce roste díky vyšším příjmům a levnějším letenkám nabízeným nízkonákladovými leteckými společnostmi. Indický trh letecké dopravy je třetím největším na světě za Čínou a USA.

Indické letecké společnosti loni přepravily kolem 100 milionů domácích cestujících. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) odhaduje, že v příštích dvou desetiletí tento údaj vzroste o dalších 337 milionů.

Témata:  letectví a letadla Indie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy