reklama

"Mám v rukávu několik jmen, ale je tady jeden schopný člověk..., který byl úspěšný a všichni si jej cení: generál (Leonardo) Gallitelli," řekl Berlusconi, nyní klíčová postala italské pravice. V minulosti v souvislosti s úřadem premiéra zmiňoval prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, ale i šéfa automobilového koncernu Fiat Chrysler Sergia Marchionneho.

Gallitelli stál v čele karabiníkův letech 2009 až 2015. Nyní vede italský antidopingový úřad. Karabiníci jsou vojenská policie, jež funguje pod ministerstvy obrany i vnitra.

Kontroverzní magnát a bývalý čtyřnásobný premiér Berlusconi sám kandidovat nemůže: v roce 2012 byl odsouzen ze daňové úniky a soud mu zakázal na pět let vykonávat veřejné funkce. Třebaže se Berlusconi snaží tento výnos zvrátit u Evropského soudu pro lidská práva, ten pravděpodobně do voleb nerozhodne. Konat se mají nejpozději do začátku května.

Strany pravého středu - Berlusconiho strana Vzhůru, Itálie, Liga severu Mattea Salviniho a Bratři Itálie - se dohodly, že premiéra případné středopravé vlády navrhne strana s více hlasy. Jejich koalice zatím podle agentury Reuters v předvolebních průzkumech vede. V rámci tohoto uskupení průzkumy nejvíce preferencí přisuzují právě straně Vzhůru, Itálie.

Šéf Ligy severu v reakci na Berlusconiho televizní vystoupení rozhlasové stanici Radio 24 řekl, že o Gallitellim jako případném premiérovi slyší poprvé.