Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež navštívil Barmu, vyzval k respektování všech etnických skupin

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Rangún - Papež František se dnes v největším barmském městě Rangúnu zúčastnil mezináboženského setkání, na kterém se sešel s kontroverzním buddhistickým vůdcem. Nejsledovanějším bodem bude ale jednání s nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij.

Papežovo setkání s představiteli buddhistů, kteří tvoří v Barmě většinu, hinduistů, muslimů, křesťanů a židů trvalo zhruba 40 minut. Podle mluvčího hlavy katolické církve Grega Burkea papež shromážděné vyzval, aby spolupracovali na obnově země, která po desetiletích vojenské vlády přechází postupně k demokracii, a pokud se budou hádat, aby se hádali jako bratři, kteří se následně usmíří.

"Jednota je vždy produktem rozmanitosti," prohlásil papež. O muslimských Rohinzích, kterých od konce srpna uprchlo před násilnostmi v barmském Arakanském státě do sousedního Bangladéše více než 620.000, se ale František nezmínil.

Barmská armáda obvinění z násilností odmítá a generál Min Aun Hlain včera papeže ujistil, že jeho země se nedopouští "žádné náboženské diskriminace" a že armáda jedná "v zájmu míru a stability".

Dnes se papež sešel s prominentním buddhistickým mnichem, který je kritizován za očerňování muslimů, především pak Rohingů, napsala agentura Reuters. Poté František odletěl do barmské metropole Neipyijta na setkání s barmským prezidentem Tchin Ťjoem a vůdkyní Su Ťij. Ta čelí mezinárodním kritikám za to, že vyjádřila pochybnosti ohledně porušování lidských práv Rohingů v zemi a neodsoudila armádu za její operace proti Rohingům, které OSN označila za etnickou čistku. Někteří analytici nicméně poukazují na to, že působení Su Ťij omezuje ústava přetrvávající z dob junty.

Témata:  Papež František Barma Aun Schan SuŤij Rohingové

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy