Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec tureckého prezidenta? Erdogan oznámil podmínku svého odchodu

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecká hlava státu Recep Tayyip Erdogan rezignuje na svoji funkci, pokud se najdou důkazy, jež by jej usvědčily z korupce. Uvedl to na včerejší akci při příležitosti Mezinárodního dne proti násilí na ženách. Informovala o tom turecká televize HTV.

Pokud lídr opoziční Republikánské lidové strany Kemal Kilicdaroglu najde důkaz o tom, že se prezident Erdogan dopustil korupčního jednání, rezignuje hlava tureckého státu na prezidentskou funkci.

"Pokud máte důkazy, pak je předložte a já vám na to odpovím. V opačném případě si přiznejte, že jste o mně lhal a omluvte se. Jen ukažte, ve které zahraniční bance má Tayyip Erdogan ty peníze. Jestliže to neukážete, tak odejděte z politiky. A pokud něco takového prokážete, opustím svoji funkci," pronesl Erdogan.

Už dříve jeden ze spolupracovníků prezidenta Saban Disli odstoupil z funkce poslance kvůli tomu, že byl jeho bratr obviněn z podílu na pokusu o státní převrat.

Prezident Erdogan mluvil na konferenci také o násilí na ženách, které označil za problém moderní společnosti a uvedl, že každý, kdo by se něčeho takového dopustil, by měl být potrestán. Vyjádřil také potřebu vymyslet nějaký plán, aby se v Turecku četné případy domácího násilí a týraní neděly.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko korupce

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy