reklama

Podle aktivistů se pašují mimo jiné potraviny, léky, elektronika nebo textil. Ukrajinské zboží se prý pašuje na území separatistů přes oficiální silniční a železniční přechody, prostřednictvím humanitárních a logistických center určených pro maloobchod (kde se místo toho uskutečňuje velkoobchod s rebely), mimo určené kontrolní koridory nebo prostřednictvím takzvaného přerušeného tranzitu. Ten se uskutečňuje přes území Ruska.

Podle zprávy aktivistů pašují překupníci zboží i v opačném směru. Přes Ukrajinu pak z Donbasu do Evropské unie putují především cigarety, alkohol a drogy.

TI také upozorňuje, že do nezákonného obchodování s rebely jsou zapojeni vojáci i další ukrajinští činitelé, někteří spolupracují přímo se separatisty. Při převozu zboží obdrží hlídka úplatek, který následně předá svému nadřízenému a ten často svému veliteli.

"Nelegální obchodování s regiony (separatistů) podporují dva faktory: vysoké výnosy a vysoká poptávka po ukrajinském zboží na těchto územích," cituje zprávu list Ukrajinska pravda.

Konflikt na východě Ukrajiny vypukl v roce 2014 po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Radikálové v Doněcké a Luhanské oblasti na východě země vyhlásili následně takzvané lidové republiky. Boje mezi ukrajinskou armádou a separatisty si doposud vyžádaly na 10.000 životů, z regionu uprchly bezmála tři miliony lidí.