Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obžalovaný v Haagu požil údajně jed, soudní tribunál musel být přerušen

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Haag - Jednání odvolacího senátu Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v kauze šesti bývalých vedoucích činitelů bosenských Chorvatů bylo dnes přerušeno. Jeden z obžalovaných podle svého obhájce požil jed.

Bývalý generál Slobodan Praljak podle tiskových agentur nejprve protestoval proti tomu, že byl shledán vinným, a pak cosi spolkl.

"Praljak není zločinec!" vykřikl nyní 72letý bývalý generál poté, co odvolací senát potvrdil jeho předchozí odsouzení na 20 let za mřížemi, vytáhl z kapsy lahvičku a její obsah vypil.

Praljak mimo jiné v listopadu 1993 nařídil rozstřílet proslulý Starý most v Mostaru, spojující muslimskou a chorvatskou část metropole Hercegoviny.

ICTY má dnes vynést svůj poslední rozsudek právě v odvolacím procesu se šesticí bosenských Chorvatů, souzenými za zločiny na muslimském obyvatelstvu během války v letech 1992-1995.

Obžalovanými jsou Jadranko Prlić, který byl mimo jiné premiérem neuznané, ale Záhřebem podporované Chorvatské republiky Herceg-Bosna, a pět dalších bývalých politických a vojenských vůdců bosenských Chorvatů. V květnu 2013 byli v prvoinstančním řízení uznáni odpovědnými za pronásledování, vyhánění a vraždění Muslimů (dnes Bosňáků) během války. Soud 58letého Prliče potrestal 25 lety vězení a pět ostatních odsoudil k odnětí svobody na deset až dvacet let. Prokurátoři žádali zpřísnění trestů, obhajoba naopak trvá na zproštění viny.

Témata:  Mezinárodní trestní tribunál v Haagu válka v Jugoslávii otrava

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy