Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezinárodní prokurátora v Haagu sleduje situaci v Palestině

Palestina, pásmo Gazy
Palestina, pásmo Gazy
Foto: Pixabay

Haag - Prokurátorka Mezinárodního trestního soudu (ICC) Fatou Bensoudaová dnes řekla, že sleduje události v Pásmu Gazy a náležitě na ně odpoví. Některé státy chtějí, aby se Izrael zodpovídal před touto mezinárodní institucí. Izraelští vojáci při pondělním zásahu proti protestujícím Palestincům zabili na 60 lidí. Mimo jiné Izrael, ale také Spojené státy, Rusko nebo Čína Mezinárodní trestní soud neuznávají.

"Můj tým dění pozorně sleduje a zabývá se možnými zločiny, které spadají do pravomoci" ICC, řekla Bensoudaová. Násilí podle ní musí skončit. Požádala všechny účastníky, aby se vyvarovali všeho, co situaci zhorší, a aby přestali používat nepřiměřenou sílu.

Násilnosti v Gaze si vyžádaly na 60 obětí a přes 2000 zranění. Některé Palestince zranila střelba, jiné slzný plyn.

Palestinská samospráva se k ICC, který může soudit válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, připojila v roce 2015. Už tehdy Bensoudaová na žádost Palestinců zahájila vyšetřování zločinů, jichž se podle palestinské strany dopustili Izraelci za války v pásmu Gazy v roce 2014. Dnes prokurátorka řekla, že je "situace v Palestině předmětem předběžného vyšetřování", které plyne z palestinské žádosti z roku 2015.

"Budu situaci sledovat a přijmu v rámci svého mandátu všechna náležitá opatření," sdělila dnes Bensoudaová.

Témata:  Palestina Mezinárodní trestní tribunál v Haagu Izrael

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy