reklama

. Soud šestici potvrdil dlouholeté tresty vězení uložené v prvoinstančním řízení před čtyřmi roky.

Plenković tak reagoval jednak na verdikt, jednak na sebevraždu bývalého velitele ozbrojených sil bosenských Chorvatů Slobodana Praljaka. Ten bezprostředně po vyslechnutí svého rozsudku potvrzujícího dvacetiletý trest vězení v soudní síni vypil jed a o něco později zemřel v nemocnici.

"Jeho (Praljakův) čin během vynášení rozsudku odvolacího senátu, kdy si vzal život, nejlépe ukazuje hlubokou morální nespravedlnost vůči šestici Chorvatů z Bosny a Hercegoviny i vůči chorvatskému národu," prohlásil Plenković na narychlo svolané tiskové konferenci v Záhřebu. Dodal, že chorvatská vláda vyjadřuje nespokojenost s dnešním odsuzujícím verdiktem.

Premiér se rovněž ohradil proti závěru, k němuž dospěli soudci již v prvoinstančním řízení, že zločiny, za něž bylo šest bosenskochorvatských činitelů odsouzeno, byl součástí plánu podporovaného tehdejším vedením Chorvatska na vytvoření chorvatského státního útvaru v Hercegovině. Klíčovým účastníkem tohoto plánu, jehož cílem bylo vytvořit chorvatský ministát s možností později ho připojit k Chorvatsku, přitom byl tehdejší chorvatský prezident Franjo Tudjman, který již zemřel.