reklama

Jako o nástupci současného ministerského předsedy Horsta Seehofera se dosud hovořilo zejména o zemském ministrovi financí Markusi Söderovi.

Seehofer, který největší německou spolkovou zemi u hranic s Českem vede od roku 2008, se dostal pod tlak po zářijových spolkových volbách. CSU, které Seehofer předsedá, v nich sice v rámci Bavorska zůstala nejsilnější stranou s 38,8 procenta hlasů, proti hlasování před čtyřmi lety ale ztratila 10,5 procentního bodu. To zneklidnilo řadu straníků, kteří se obávají, že v zemských volbách příští rok CSU ztratí většinu v bavorském parlamentu.

Bavorský premiér po hlasování čelil výzvám k odstoupení. Minulý čtvrtek televizní stanice BR informovala, že Seehofer se rozhodl skončit v čele vlády a zůstat jen předsedou CSU. Zpráva se navzdory očekávání nepotvrdila. Seehofer pouze uvedl, že o své politické budoucnosti rozhodne až v příštích dnech.

Jako o Seehoferově nástupci v čele bavorské vlády se dlouhodobě hovoří o zemském ministrovi financí Markusi Söderovi. Vztahy mezi Seehoferem a "korunním princem" Söderem jsou ale značně napjaté a podle německých médií se dosavadní bavorský premiér snaží všemi silami zabránit, aby ho šéf bavorské státní pokladny v čele země nahradil.