Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý egyptský premiér obvinil SAE, že mu brání vycestovat

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Abú Zabí - Egyptský expremiér Ahmad Šafík nařkl Spojené arabské emiráty (SAE), že mu brání vycestovat. Tajemník SAE pro zahraniční politiku Anvar Karkáš to popřel. Šafík se chce vrátit do vlasti, kde hodlá znovu kandidovat na prezidenta.

"Byl jsem překvapen, že mi bylo zabráněno opustit SAE z důvodů, kterým nerozumím," řekl Šafík televizi Al-Džazíra. Karkáš ale na twitteru popřel, že úřady staví jakékoliv překážky Šafíkově vycestování. Doplnil, že SAE Šafíka hostilo navzdory "silným výhradám k některým jeho postojům".

Šafík uprchl do SAE po prohraných prezidentských volbách v roce 2012. Ty byly první po pádu dlouholetého šéfa státu Husního Mubaraka a Šafíka v nich těsně porazil kandidát Muslimského bratrstva Muhammad Mursí.

Šafík zastával premiérskou funkci krátce v roce 2011. Čelil obviněním z korupce, ale byl shledán nevinným.

Nové prezidentské volby v Egyptě jsou plánovány kolem dubna 2018. Šafík je zatím jedním z mála lidí, kteří oznámili záměr kandidovat. Současný prezident Abdal Fattáh Sísí se zřejmě pokusí obhájit mandát, zatím ale kandidaturu oficiálně nepotvrdil.

Témata:  Egypt Spojené arabské emiráty Abd Fattáh Sísí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy