Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Google čelí v Británii první hromadné žalobě, neoprávněně prý shromažďoval informace

Americká společnost Google představila nový design svého loga. Je to již pátá úprava loga od roku 1998, kdy internetový vyhledávač začal nabízet své služby.
Americká společnost Google představila nový design svého loga. Je to již pátá úprava loga od roku 1998, kdy internetový vyhledávač začal nabízet své služby.
Foto: Google

Londýn - Kvůli neoprávněnému shromažďování informací čelí Google ve Velké Británii první hromadné žalobě. Zástupci amerického internetového gigantu řekli, že taková situace není pro firmu ničím novým, a že se v minulosti v podobných případech obhájila.

V případu jde o to, jak Google užívá cookies, tedy data uložená v počítači uživatele. Stížnost spočívá v tom, že Google v průběhu let 2011 a 2012 umístil na zařízení uživatelů s prohlížečem Safari cookies pro sledování reklam, které jsou ve výchozím nastavení blokovány. Problém se přitom dotýká mnoha zařízení, v případě Británie jde o uživatele telefonů iPhone.

Žalující stranu vede bývalý ředitel poradenské společnosti pro spotřebitele Which? Richard Lloyd, informuje BBC. "Za celou dobu, co jsem pracoval pro spotřebitele, jsem neviděl zneužívání důvěry v tak obrovském rozsahu," prohlásil Lloyd. Ten odhaduje, že každý stěžovatel by mohl dostat "pár set liber".

Google prý Lloydovi sdělil, že pokud chce proti firmě podniknout právní kroky, musí "přijít do Kalifornie".

Slyšení u britského soudu se očekává na jaře příštího roku. Přestože pro hromadnou žalobu takového rozsahu v Británii neexistuje precedens, v USA ano. V obdobné kauze v roce 2012 tam Google přistoupil na to, že zaplatí rekordních 22,5 milionu dolarů (485 milionů Kč). Mimosoudně se vypořádal s menším počtem britských spotřebitelů.

Témata:  Google Velká Británie internet

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy