Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž s mačetou zabil ve škole v Nigérie dvě děti, zranil dvě učitelky

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Maiduguri (Nigérie) - Do základní školy ve městě Kwaya jihozápadně od Maiduguri ve čtvrtek pronikl útočník a mačetou zabil dvě děti. Zranění utrěly dvě učitelky. Podle všeho šlo o první takový incident za poslední dva roky. V oblasti působí teroristé z Boko Haram.

Název Boko Haram lze přeložit jako "západní učení je zakázáno" a její krvavé osmileté povstání přineslo mnoho útoků na vzdělávací instituce. Častým cílem sebevražedných bombových útoků je univerzita v Maiduguri, která kvůli tomu nechala kolem kampusu vyhloubit ochranný příkop.

Při útocích na školy v Nigérii, Kamerunu, Čadu a Nigeru zahynuly stovky studentů a učitelů, uvedla agentura Reuters. Čtvrteční útok byl na severovýchodě Nigérie prvním od roku 2015. "Reakce je bouřlivá. Rodiče říkají, že už do školy své děti nepošlou," řekl pracovník UNICEF Samuel Manyok.

Nigerijská armáda už dva roky říká, že Boko Haram je v podstatě poražena. Organizace je ale stále nebezpečná v nepřehledných odlehlých částech regionu Čadského jezera a daří se jí podnikat vražedné bombové útoky. Na začátku minulého týdne si jeden z nich u mešity ve státě Adamawa vyžádal 50 obětí.

Nigérie proto nyní uvažuje o nové strategii na zajištění bezpečnosti obyvatel a plánuje je sdružit do několika opevněných měst s vojenskou posádkou.

"V jednotě je krása, v jednotě je bezpečí. Takže naším cílem je shromáždit všechny lidi v pěti větších městských usedlostech a zajistit jim možnost obživy, vzdělání, zdravotní péči a samozřejmě bezpečí. Je to pochopitelně běh na dlouhou trať," řekl agentuře Reuters guvernér státu Borno Kashim Shettima. Podle něj není možné, aby lidé nadále žili v malých vesnicích. Plán se zatím týká východní části Borna a zejména města Bama.

Témata:  Boko Haram Nigérie terorismus v Nigérii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy