Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci nápor uprchlíků nezvládají, ženy se bojí vycházet na ulici

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Salzgitter (Dolní Sasko) - Jako mnoho dalších industriálních měst v Dolním Sasku, i Salzgitter zažil už lepší dny. Největší zaměstnavatel v oblasti Volkswagen by otřesen emisním skandálem, což skončilo ztrátou práce pro řadu lidí. Úředníci ve městě tvrdí, že přistěhování tisíce uprchlíků městu škodí, zahlcují už tak přeplněné sociální služby a školy, že město muselo před nedávnem hlasovat o tom, zda nezakážou uprchlíkům se zde trvale usadit.

Salzgitter se stal prvním německým městem, který podobný zákaz učinil, brzy se však připojila i další města v Dolním Sasku jako Delmenhorst nebo Wilhelmshaven. V Německu je nyní přes milion uprchlíků a národní heslo: "Vítáme uprchlíky," bylo zastíněno problémy s integrací. Místní si stěžují, že kvůli migrantům je sociální systém paralyzovaný, velkou část viny však nesou i politici, kteří se dostatečně nesnaží s tím, aby uprchlíci zapadli do společnosti.

Jenže zákaz uprchlíkům se usadit je kritizován v Německu i ve světě, starosta Frank Klingebiel však tvrdí, že nemá jinou možnost, než předložit takové radikální opatření. Pokud všechno půjde dobře, pak by zákaz neměl trvat déle než tři roky. "Máme ve městě asi 106 tisíc obyvatel, ale skoro 5800 uprchlíků. Hlavní město regionu, Hanover, má půl milionů obyvatel, ale jen 3500 uprchlíků," řekl Frank Klingebiel.

Podle starosty 91 procent běženců nemá ve městě práci a žije jen ze sociálních dávek. "Naším cílem je úspěšná integrace přicházejících. A udržení mírů," tvrdí politik. Podle něj by pomohlo, kdyby město získalo peníze na stavbu nových školek a nemocnic či klinik, aby místní obyvatelé neměli pocit, že je město přelidněno a sociální služby nestíhají. Už nyní je řada školek a škol nad svým limitem a další žáky přijímat nemůže.

Většina rezidentů zákaz uprchlíkům vítá. Nina Drewesová (42), dlouholetá pečovatelka tvrdí, že zákaz podporuje ne proto, že by nenáviděla cizince, ale protože má pocit, že se odmítají integrovat. "Spoustu z nich žije v okolí bytu mé staré matky. Dělají nepořádek a hluk v nočních hodinách," řekla Drewesová. "A jako žena musím říct, že se vůbec necítím bezpečně, když musím být sama v ulicích," dodává.

Dokonce i někteří uprchlíci zákaz podporují. Hassan Jandal (34) ze Sýrie přišel do města před třemi roky, nyní pracuje ve dne na stavbách. "Je jich tady hodně, školky jsou plné cizinců. To není dobře," tvrdí Jandal, který si stěžuje na zvýšené ceny v nájemních bytech. Vysoký počet nových příchozích zvedá poptávku na bydlení a ceny se zvyšují pro všechny.

Radnice se domnívá, že zákaz přispěje i k tomu, aby se zabránilo dalšímu volení pravice. V nedávných volbách získala AfD ve městě 14 procent, což naznačuje nespokojenost obyvatelstva s přistěhovalci.

Témata:  uprchlíci Německo přistěhovalectví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy