Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maltou vládne pocit beztrestnosti, vražda novinářky stále nebyla dostatečně vyšetřena

Pachatel, ilustrační foto
Pachatel, ilustrační foto
Foto: Pixmac

Valletta - Na Maltě stále přetrvává pocit beztrestnosti a vláda této středomořské země, která má pověst daňového ráje, nedělá dost pro zavedení zákonů proti praní špinavých peněz.

Uvedli to členové delegace Evropského parlamentu, kteří se vydali na informativní misi na Maltu po říjnové vraždě investigativní novinářky Daphne Caruanové Galiziové.

Členové delegace také vyjádřili "velké znepokojení" nad lukrativní praxí, kdy Malta bohatým cizincům prodává cestovní pasy, aniž zveřejňuje identitu těchto lidí. Existuje tak nebezpečí, že se do EU dostanou zločinci a rozšíří se po ní praní špinavých peněz.

"Delegace uzavřela svou návštěvu s tím, že právní stát je v Evropské unii základním prvkem pro vzájemnou důvěru a že přesvědčení o beztrestnosti na Maltě musí skončit," uvádí se v prohlášení, které zveřejnil Evropský parlament. Europoslanci poukazovali také na nejasné rozdělení moci, které má za následek to, že justice a policie nejsou nezávislé.

Témata:  Malta věznice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy