Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron se sešel s Kurdy, byl tak první významnou evropskou návštěvou po referendu

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - K odzbrojení všech iráckých milicí včetně takzvaných Lidových mobilizačních sil (PMF) podporovaných vládou vyzval dnes v Paříži francouzský prezident Emmanuel Macron.

Jeho setkání s předsedou vlády autonomních Kurdů Ničirvanem Barzáním bylo prvním oficiálním kontaktem kurdského vedení s významným evropským politikem po zářijovém referendu o nezávislosti.

Iráčtí Kurdové viní šíitské PMF z krutých represí v etnicky smíšených oblastech. Macron označil za klíčové, aby byly "postupně demilitarizovány" PMF a všechny ostatní milice. Irácká centrální vláda by podle francouzského prezidenta měla s Kurdy jednat "v rámci irácké ústavy". Dialog by měl být konstruktivní a měl by vést k uvolnění restrikcí, jež Bagdád na Kurdy uvalil.

Kurdové se v zářijovém referendu vyslovili pro nezávislost, což znepokojilo nejen iráckou vládu, ale i Turecko a Írán, kde také žijí kurdské menšiny. Irácká vláda reagovala uzavřením letišť v kurdských městech Irbíl a Sulajmáníja a převzala kontrolu nad ropnou oblastí Kirkúk. Dlouholetý kurdský vůdce Masúd Barzání rezignoval a roztržku s Bagdádem se snaží urovnat vláda v čele s jeho synovcem Ničirvanem.

Témata:  Kurdové Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy