Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O čem jednal Kushner na Blízkém východě? Tillerson o tom nic neví

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson je čím dál více znepokojen tajným jednáním poradce Bílého domu Jareda Kushnera na Blízkém východě, o němž nemá žádné informace.

Napsala to dnes agentura Bloomberg s odkazem na osoby obeznámené s Kushnerovými rozhovory. Podle Tillersona může Kushnerův postup ohrozit vyhlídky na mírové urovnání mezi Izraelem a Palestinci a vyvolat chaos.

Kushner, který je manželem dcery prezidenta Donalda Trumpa Ivanky, působí v Bílém domě jako poradce a jedním z jeho hlavních úkolů je vyjednávání o blízkovýchodní krizi. Podle Bloombergu jednal se saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem o vytvoření palestinského státu, který by měly desítkami miliard dolarů podpořit arabské státy včetně Saúdské Arábie.

Tillersonovi vadí, že Kushner podrobnosti o jednání ministerstvu zahraničí nesděluje, píše Bloomberg. Diplomaté tápají, jaký by mohl být obsah jeho vysoce citlivých rozhovorů se saúdským princem. Není prý ani jisté, že informace má od Kushnera Národní bezpečnostní rada (NSC), která je klíčovým poradním orgánem prezidenta.

Témata:  Rex Tillerson 1 Jared Kushner

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy