reklama

Mogheriniová i Tillerson na briefingu vypočetli několik konkrétních oblastí spolupráce. Mogheriniová připomněla trvající postoj EU, že je třeba plné prosazení jaderné dohody s Íránem, která funguje a přispívá k bezpečnosti v oblasti, k bezpečnosti EU i k bezpečnosti globální.

Tillerson upozornil, že podle názoru USA Teherán přispívá k destabilizaci v regionu například podporou hnutí Hizballáh nebo vývozem zbraní i milic do Jemenu, Sýrie a dalších konfliktních oblastí. "Viděli jsme odpaly balistických střel z Jemenu, které podle našeho přesvědčení pocházejí z Íránu," poznamenal. "Tyto íránské aktivity nemohou zůstat bez odpovědi. Budeme dál podnikat kroky, aby Írán pochopil, že to je pro nás nepřijatelné," uvedl americký ministr.

Mogheriniová zmínila také mírový proces na Blízkém východě, kde je podle ní potřeba obnova smysluplného vývoje směrem k řešení předpokládající vznik dvou států. "Věříme, že je třeba vyhnout se veškerým krokům, které by tyto snahy mohly podkopat," upozornila. Postavení Jeruzaléma jako hlavního města obou států je podle ní třeba vyřešit v jednáních. V příštích týdnech jsou v Bruselu očekáváni představitelé Izraele i Palestiny.

Šéfka unijní diplomacie tak reagovala na zprávy o tom, že americký prezident Donald Trump zvažuje přesun amerického velvyslanectví právě do Jeruzaléma. Bílý dům v pondělí oznámil, že v této věci rozhodnutí nepadlo.