Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tillerson se sešel s tureckým prezidentem Erdoganem, mluvili o Sýrii i Iráku

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson se ve čtvrtek sešeů s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Hovořili o situaci v Iráku, boji proti terorismu a prioritách v Sýrii, kde Turecko od konce ledna vede ofenzivu proti kurdským milicím YPG.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí uvedl, že tříhodinové setkání Tillersona a Erdogana bylo produktivní. Politologové nicméně očekávali, že jednání v Turecku nebude pro americkou stranu lehké.

Vztahy mezi dvěma spojenci v NATO byly v uplynulých týdnech napjaté, zejména v souvislosti s ofenzivou, kterou Turecko vede v severosyrské oblasti Afrín proti kurdské milici YPG.

Milice YPG působí v rámci arabsko-kurdské koalice SDF, jež se loni s podporou mezinárodní koalice v čele s USA významně podílela na boji proti Islámskému státu. Ankara však považuje YPG za teroristickou organizaci a obvinila USA, že této milici dodává těžké zbraně.

Toto tvrzení Tillerson v Libanonu, krátce před cestou do Turecka, odmítl. Spojené státy milici YPG těžké zbraně podle něj nikdy nedodávaly.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko Kurdové Rex Tillerson 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy