reklama

Trump během návštěvy utažského parlamentu v Salt Lake City podle agentury AP prohlásil, že tento krok je nápravou škod, které zneužitím moci napáchala federální vláda, a že pravomoci rozhodovat o území se vrací zpět jednotlivým státům.

Zmenšení chráněných území umožní v oblasti těžbu či výstavbu energetických projektů. "Někteří lidé si myslí, že přírodní zdroje Utahu by měla kontrolovat malá skupina byrokratů ve velmi vzdáleném Washingtonu. A víte co? Mýlí se," řekl Trump.

Rozhodnutí se týká oblastí přírodních útvarů Bears Ears, kde se nachází hojná naleziště indiánských památek, také přírodní rezervace Grand Staircase-Escalante.

Oblast Bears Ears, která je nyní menší o takřka 90 procent, prohlásil loni za národní památku bývalý demokratický prezident Barack Obama. Učinil tak krátce před odchodem z funkce, aby v místě znemožnil těžbu surovin a komerční rozvoj, čímž rozhněval místní republikány. Zastání naopak našel u indiánské populace. Rezervaci Grand Staircase-Escalante, jejíž plocha byla zmenšena asi o 50 procent, v roce 1996 vyhlásil demokratický prezident Bill Clinton.

Ministerstvo vnitra v září doporučilo chráněná území v Utahu - ale také v Nevadě či Oregonu - zmenšit, což v pondělí Trump svým podpisem dokončil.