Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští sportovci nemohou na Zimní olympijské hry

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Laussane - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v úterý večer oznámil, že ruští sportovci nakonec budou smět startovat na nadcházejících Zimních olympijských hrách, které se budou příští rok v únoru. Ovšem budou muset tak činit pod neutrální vlajkou. Ruský olympijský výbor byl totiž suspendován.

K plošnému zákazu všech ruských sportovců, což byla také jedna z variant, tak nakonec MOV nesáhl. Rusové tedy budou v jihokorejském Pchjončchangu moct startovat pod pěti olympijskými kruhy pouze s následujícím označením: "olympijští sportovci z Ruska". Dále pak MOV uvedl, že všichni ruští sportovci projdou důkladným testováním, o jejich následným startech v jednotlivých dicplínách pak rozhodne příšslušná komise pod vedením jedné ze členek MOV Valerije Fourneyronové.

Rozhodl se tak na základě vyšetřování hned dvou komisí a to Oswaldovy a Schmidovy, přičemž ta první jmenovaná již rozhodla o diskvalifkaci 25 ruských sportovců. Druhá jmenovaná komise pak pod vedením bývalého švýcarského prezidenta Samuela Schmida odhalovala to, jak to vlastně s ruským dopingem bylo. Přišla tak na to, že se jednalo ze strany Ruska o organizovaný doping s tím, že o tom vědělo i samotné vedení země.

Ruským dopingovým skandálem se pak zabývala i známější McLarenova komise, která podala hned dvě zprávy ze svého vyšetřování a to jednak v červenci a jednak v prosinci loňského roku. Obě tyto zprávy detailně popisovaly jak k manipulacím se vzorky jednotlivých ruských olympioniků během poslední zimní olympiády v Soči docházelo a přišlo se tak na to, že nemalou roli v něm hrály i ruská tajná služba FSB.

Protože byl tedy, jak už bylo výše zmíněno, celý Ruský olympijský výbor suspendován, znamená to tak mimo jiné, že do Jižní Koeje nebudou smět odcestovat příští rok v únoru bývalý ruský ministr sportu Vitalij Mutko a jeho náměstek Jurij Nagornych. Právě tito dva jsou nejen podle MOV hlavními aktéry v ruském dopingovém skandálu. Pro samotné sortovce to pak mimo jiné znamená, že při zahajovacím ceremoniálu bude při jejich nástupu znít olympijská hymna.

Kromě toho byl tak tedy suspendován pochopitelně i prezident Ruského olympijského výboru (ROV) Alexandr Žukov a to ještě není pro ROV všechno. Bude totiž muset zaplatit Mezinárodnímu olympijskému výboru celkem 15 milionů dolarů, přičemž se jedná o náhradu výdajů a podporu antidopingového systému.

Úterní očekávané tiskové konference se zúčastnil i samotný šéf MOV Thomas Bach, jenž se tak vyjádřil k tomu, jak se nakonec výbor v této otázce rozhodl. "V případě Ria jsme neměli možnost vyslechnout ruskou stranu a nechat je se hájit. Nyní je situace jiná, zabývali jsme se především děním v Soči. Takže ta situace je odlišná. Na rozhodnutí panovala shoda," řekl konkrétně a okomentoval i možný bojkot olympiády ze strany Ruska právě po tomto rozhodnutí. "Bojkot olympijských her nikdy k ničemu nevedel. Neviděl jsem k němu ani důvod, protože čistým sportovcům dáme šanci se zúčastnit a ukázat, že v Rusku takoví sportovci jsou. Budou moci přispět k tomu, aby ruský sport jednou skutečně čistý byl," věří Bach.

Témata:  olympiáda Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy