Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané vyslali k přeletu nad Jižní Koreu strategický bombardér B-1B

Bombardér B-1B
Bombardér B-1B
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Soul - V rámci rozsáhlého cvičení amerického a jihokorejského vojenského letectva dnes vzlétl z ostrova Guam strategický bombardér B-1B. Simuloval útoky na pozemní cíle poblíž východního pobřeží Jižní Koreje.

Bombardér se připojil k americkým stíhačkám F-22 a F-35, které jsou téměř nezachytitelné radarem. "Tímto vojenským cvičením jihokorejské a americké vzdušné síly ukazují svým spojencům odhodlání a schopnost potrestat KLDR, pokud by někoho ohrožovala jadernými zbraněmi a střelami," uvedlo velení jihokorejské armády.

Do manévrů, které potrvají do pátku, se zapojí kolem 12.000 členů ozbrojených sil USA. Pchjongjang opakovaně tvrdí, že veškeré společné manévry USA a Jižní Koreje jsou přípravou na invazi.

Washington a Soul se rozhodly cvičení uskutečnit navzdory výzvám Ruska a Číny, které požadovaly jeho odvolání. Čína a Rusko v poslední době vybízely USA a Jižní Koreu, aby zastavily svá velká společná vojenská cvičení výměnou za to, že KLDR zastaví své zbrojní programy.

O jaderných a raketových zbrojních programech KLDR budou příští týden jednat jihokorejský prezident Mun Če-in a čínský prezident Si Ťin-pching. Jihokorejský prezidentský Modrý dům dnes oznámil, že prezident Jižní Koreje odcestuje příští středu na návštěvu Číny, kde setrvá čtyři dny.

Témata:  U.S. AIR FORCE Severní Korea bombardér B-1B

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy