Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilská prokuratura obvinila exšéfa Temerova kabinetu, doma měl ukryté stamiliony

Brazílie
Brazílie
Foto: INT

Brasília - Brazilská prokuratura obvinila exministra z praní špinavých peněz. Geddel Vieira Lima se stal jedním ze symbolů rozsáhlé korupční kauzy poté, co u něj policie objevila hotovost ve výši 51 milionů realů (345 milionů korun).

Geddel Vieira Lima býval šéfem kabinetu prezidenta Michela Temera. Generální prokurátorka Raquel Dodgeová v úterý vznesla obvinění z praní špinavých peněz a zločinného spolčení. Obviněna byla i Limova matka a bratr a tři další lidé. Kauzou se bude zabývat nejvyšší soud.

Podle Dodgeové může část nalezených peněz pocházet od stavební firmy Odebrecht, kolem níž se točí masivní korupční aféra, kvůli které byla obviněna řada brazilských politiků včetně předních představitelů Temerovy Strany brazilského demokratického hnutí (PMDB).

Lima na svou funkci rezignoval loni v listopadu, kdy se objevilo podezření, že zneužil své postavení v kauze, do níž byl podle brazilských médií zapleten i prezident. Šlo o plánovanou výstavbu obytného domu ve městě Salvador, kde si Lima koupil byt a údajně se snažil tlačit na ministra kultury, aby přes nesouhlas památkářů stavbu povolil.

Společnost Odebrecht loni souhlasila se zaplacením rekordní pokuty 3,5 miliardy dolarů brazilským, švýcarským a americkým úřadům poté, co přiznala, že dala celkem 788 milionů dolarů vysokým funkcionářům a politickým stranám v různých zemích latinskoamerického regionu s cílem zajistit si kontrakty.

Témata:  Brazílie korupce EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy