Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdoganův vliv sílí: Čtvrtina poslanců přijde o imunitu

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Zhruba čtvrtina poslanců tureckého parlamentu přijde o imunitu. Nejvíce zasažena bude opoziční prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), která může přijít až o 50 z 59 zákonodárců. Změnu ústavy už krizuje Evropská unie.

Pro první, klíčový článek ústavní novely hlasovalo ve druhém čtení 373 z 550 zákonodárců, což je více, než požadovaná dvoutřetinová většina. Proti bylo 138 hlasů. Parlament ale ještě musí rozhodnout o dalším článku a poté odhlasovat novelu jako celek, aby mohla definitivně vstoupit v platnost.

Zákonodárci se kvůli novým pravidlům několikrát ostře pohádali a došlo i na rvačky. Dnes opustili na protest sál členové největší opoziční Lidové republikánské strany (CHP).

Novela totiž postihne zejména zástupce z řad opozice, kromě CHP zejména prokurdskou HDP. Tu vláda i prezident označují za politické křídlo zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Prokurdské poslance pak Erdoganova AKP obviňuje z podpory terorismu, za niž považuje i kritiku armádní ofenzivy proti kurdským povstalcům.

Kritici postupu vlády tvrdí, že nová pravidla pro imunitu jsou účelovou metodou, jak se zbavit odbojných poslanců a posílit v parlamentu Erdoganův vliv.

Německá kancléřka Angela Merkelová chce věc probrat na pondělní schůzce s prezidentem Erdoganem, oznámil mluvčí německé vlády. Kritický byl německý ministr spravedlnosti Heiko Maas. "Kritičtí poslanci nesmějí být svévolně vystavováni trestnímu stíhání. Pokud chce být Turecko členem Evropské unie, nesmí podrývat právní stát," řekl.

Témata:  Turecko poslanecká imunita Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy