Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vlci z bavorské obory jsou dál na útěku, jeden se dostal do Rakouska

Zoo Bratislava, Vlk evropský
Zoo Bratislava, Vlk evropský
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Mnichov - Už jsou to dva měsíce, co z výběhu v německém národním parku Bavorský les uteklo šest vlků. Dva z nich se stále pohybují na svobodě. Stopu jedné z šelem zaměstnanci parku ztratili, druhá se ale v posledních dnech objevila v okolí hornorakouského Lince.

Šest vlků uprchlo do volné přírody na počátku října poté, co neznámý pachatel zničil zámek na jejich výběhu u obce Lundwigsthal. Jednoho vlka srazil krátce po útěku regionální vlak, dva další po neúspěšném pokusu o odchyt zaměstnanci národního parku zastřelili. Čtvrtou šelmu se podařilo na konci října odchytit a vrátit ke třem dalším, které ve výběhu zůstaly.

"Skoro čtyři týdny jsme teď neměli žádné zprávy," řekl webu BR24 zástupce ředitele parku Bavorský les Jörg Müller. V posledních dnech se ale podle něj začaly objevovat zprávy o výskytu vlka v Rakousku. Zpočátku nebylo jasné, zda se jedná o vlka z obory u Ludwigsthalu, nyní se ale tato informace potvrdila.

V současnosti se zvíře pohybuje v širším okolí Lince, který je od Ludwigsthalu vzdálený více než 110 kilometrů. Taková vzdálenost podle mluvčího parku Gregora Wolfa není neobvyklá, vlk totiž dokáže za noc urazit i 50 kilometrů. Jednomu z rakouských myslivců se vlka podařilo vyfotit u obce Bad Kreuzen.

Na rakouském území už vlk zabil tři ovce a několik slepic. V Bavorsku má podle testů DNA na kontě čtyři zabité ovce. Zaměstnanci bavorského národního parku se nyní chystají do Rakouska, aby zvíře odchytili. Pokud se to nepodaří, budou jej muset - stejně jako už dříve dva jeho soukmenovce - zastřelit.

Po druhém z vlků, kteří jsou stále na svobodě, se podle Müllera slehla zem. Naposledy lidé zvíře spatřili v okolí Freyungu nedaleko českého hraničního přechodu Strážný.

Podle webu BR24 se nyní uvažuje o tom, že by se vlčí výběh u Ludwigsthalu zcela uzavřel. "Takový vlčí výběh, to je taky do jisté míry politická záležitost. O tom rozhoduje spousta lidí. Co se s výběhem stane, se teprve ukáže," řekl k tomu Müller.

Témata:  vlci zvířata Rakousko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.