Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ugandská armáda stahuje své jednotky ze Somálska, její boj proti Šabábu končí

Uganda
Uganda
Foto: Pixabay

Mogadišo - Do konce roku by mělo Somálsko opustit 281 ugandských vojáků, celý kontingent vojenské mise Africké unie Amisom by se měl ze země podle plánu stáhnout do prosince 2020.

Vojenské jednotky Africké unie pomáhaly křehké centrální vládě v Mogadišu v boji proti islamistickému hnutí Šabáb.

Jednotky mise Amisom byly v Somálsku rozmístěny v roce 2007 a zapojilo se do ní 22.000 vojáků z Burundi, Džibutska, Etiopie, Keni a Ugandy. Uganda, která své jednotky do boje proti radikálům v Somálsku nasadila jako první, má v zemi přes 6000 vojáků.

Na základě dohody mezi Africkou unií a Radou bezpečnosti OSN opustí Somálsko do konce letošního roku prvních tisíc vojáků mise. Unie chce následně odpovědnost za zajištění bezpečnosti v zemi předat somálské armádě.

Amisom podporovaná západními státy zatlačila islamisty ze somálské metropole Mogadišo na zemědělský jih země. Šabáb v odvetě spáchal několik útoků v Keni i Ugandě.

Témata:  Somálsko Uganda Islamistické hnutí Šabáb Al-Šabáb

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy