Soul - Organizace UNESCO zařadila přípravu tradiční neapolské pizzy na svůj seznam světového nehmotného kulturního dědictví. Italové uvádějí, že umění přípravy této pizzy se vyvinulo už v 16. století.
Výbor UNESCO vyhověl Itálii, která argumentovala, že příprava a pečení pizzy je součástí její kulturní a kulinářské tradice.
"Vítězství!" napsal na twitteru italský ministr zemědělství Maurizio Martina. Kampaň pro zařazení pizzy na seznam vedl neapolský svaz jejích pekařů od roku 2014.
Těsto pizzy po neapolsku se peče v cihlové troubě vytápěné dřevem a má tenkou kůrku. Nejznámější je Margherita (rajčata, mozzarella, olej a bazalka).
Neapolská pizza v něm bude dělat společnost například španělskému flamenku či indonéské batice.
Související
30. června 2023 16:23
24. července 2021 15:58
3. prosince 2020 22:01
10. července 2020 16:57
1. prosince 2019 10:46