Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exodus Rohingů pokračuje: Dalších 20 tisíc jich uteklo z Barmy

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Dháka/Ženeva - Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dnes oznámily, že v průběhu listopadu uprchlo z Barmy do Bangladéše dalších 20 tisíc Rohingů.

Od konce srpna, kdy v barmském Arakanském státě zahájila barmská armáda operaci proti Rohingům, jich do Bangladéše přišlo již 646.000, uvedly zmíněné úřady.

Barma a Bangladéš nyní jednají o návratu běženců, barmské úřady chtějí proces zahájit během dvou měsíců. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dnes zdůraznil, že před návratem Rohingů do Barmy musí být obnoven mír a stabilita v barmském Arakanském státě.

Návrat rohingských uprchlíků se musí dle OSN uskutečnit v souladu s mezinárodními normami, uvedla agentura Reuters. "Je klíčové, aby tento návrat nebyl nucený a předčasný," řekl na dnešní tiskové konferenci v Ženevě mluvčí UNHCR Adrian Edwards.

Převážně buddhistická Barma Rohingy neuznává jako etnikum. Dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva. Barmská armáda zahájila tažení proti Rohingům v Arakanském státě po útocích rohingských povstalců na stanoviště bezpečnostních sil 25. srpna. Podle svědků vojáci zabíjejí, mučí a znásilňují barmské civilisty a vypalují celé rohingské vesnice.

Témata:  Barma Bangladéš uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy