Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při protestech proti Trumpovi v Gaze jsou první oběti

Palestina, pásmo Gazy
Palestina, pásmo Gazy
Foto: Pixabay

Gaza - Při dnešních střetech demonstrantů s izraelskými vojáky zahynuli v Gaze dva Palestinci. Jedná se o první hlášené oběti nepokojů, které rozpoutalo kontroverzní rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa udělat z Jeruzaléma hlavní město Izraele. Jako první zemřel 30letý Mahmúd Masrí, identita druhé oběti zatím není známá.

Palestinci podlehli střelbě izraelských vojáků u hraničního plotu mezi Pásmem Gazy a Izraelem, kde podle izraelské armády stovky Palestinců válely hořící pneumatiky a házeli kamení na vojáky na druhé straně hranice. "Během výtržností stříleli vojáci cíleně na dva hlavní podněcovatele," citovala agentura Reuters prohlášení armády.

Napříč muslimským světem dnes proti kroku amerického prezidenta demonstrovaly tisíce lidí, podle záchranářů z palestinského Červeného půlměsíce utrpělo v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu přes 80 Palestinců zranění v důsledku izraelské palby konvenčními i gumovými projektily. Ve čtvrtek bylo zraněno 31 osob.

Hnutí Hamás vyzvalo na dnešek k zahájení nového povstání proti Izraeli, tzv. intifádě. Demonstrace se dnes konaly také v Istanbulu a Ankaře nebo pákistánském Islámábádu.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael Jeruzalém

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy