reklama

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) musí technologické společnosti převzít díl zodpovědnosti. Mluvčí IOM uvedl, že pašeráci prostřednictvím facebooku lákají potenciální migranty na sliby o práci v Evropě. Když je vezmou do zajetí, požadují peníze, například i tak, že přes WhatsApp posílají vyděračská videa rodinám běženců.

„Opravdu... žádáme společnosti provozující sociální média, aby přiložily ruku k dílu a chovaly se zodpovědně, když jsou lidé vábeni na svou smrt, na týrání," řekl mluvčí Leonard Doyle. „Máme za to, že nastal čas dospělácké zodpovědnosti, obzvláště pro jejich platformy, které zjevně hrají velmi škodlivou roli u mladého a zranitelného obyvatelstva v západní Africe," dodal s tím, že podle něj tyto společnosti "poskytují komunikační kanál s turbopohonem pro zločince, pašeráky, převaděče a vykořisťovatele".

Zmíněné společnosti na bezprostřední žádosti Reuters o komentář nereagovaly. IOM podle Doylea s poskytovateli sociálních médií o svých obavách diskutuje, ale jednání prý zatím nejsou příliš plodná. "Oni nám říkají: 'Prosíme, řekněte, o které stránky jde, a my je zakážeme'," řekl Doyle, který se ale domnívá, že regulace nebezpečného obsahu je úkolem Facebooku.

Afrika představuje pro Facebook velmi perspektivní trh a v mnoha zemích na kontinentu společnost nabízí přístup k sociální síti zadarmo v rámci programu Free Basics. „Facebook usiluje o pokrytí trhu napříč západní Afrikou a zavádí takzvané základy zdarma, což umožňuje... 'hloupému telefonu', aby se připojil na facebook. Takže jste jen jedno kliknutí od pašeráka, jedno kliknutí od lží," vysvětlil Doyle.