Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie v centru Kyjeva opět zatkla Saakašviliho, politik zahájil hladovku

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: Wikimedia Commons

Kyjev - Policie v centru Kyjeva opět zatkla gruzínského exprezidenta a nynějšího lídra ukrajinské opozice Michaila Saakašviliho (49). Zadržen byl již v úterý, jeho příznivcům se ale podařilo ho osvobodit.

Saakašvili, kterého policie zadržela v pátek večer, v cele předběžného zadržení podle svého obhájce politika zahájil hladovku.

Saakašvili byl zatčen už v úterý poté, co o víkendu zorganizoval v Kyjevě demonstraci za odvolání ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Když byl v úterý převážen k výslechů, podařilo se ho jeho přívržencům osvobodit. Od té doby byl gruzínský exprezident v policejní databázi veden jako uprchlík, který se vyhýbá obvinění z napomáhání státnímu převratu.

Před budovou, kde policie politika nyní zadržuje, došlo dnes ráno ke střetu mezi příslušníky bezpečnostních složek a aktivisty Saakašviliho strany Hnutí nových sil. Aktivisté zde chtěli postavit stanové městečko, podle ukrajinských médií policie proti nim použila slzný plyn.

Michail Saakašvili, který stál v čele Gruzie v letech 2004 až 2013, se na Ukrajině začal politicky angažovat na žádost Porošenka v roce 2015. Tehdy dostal ukrajinské občanství a stal se gubernátorem Oděské oblasti. Na tuto funkci ale v listopadu 2016 rezignoval a Porošenka začal tvrdě kritizovat.

Letos v červenci Porošenko odebral Saakašvilimu ukrajinské občanství, o to gruzínské Saakašvili přišel při získání občanství ukrajinského. V Gruzii je exprezident stíhán pro údajné zneužití moci.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina Kyjev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.