Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice v Hondurasu žádá zrušení výsledků prezidentských voleb

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tegucigalpa - Dvě hlavní opoziční strany v Hondurasu požádaly o zrušení výsledků sporných prezidentských voleb. V hlasování vyhrála dosavadní hlava státu Juan Orlando Hernández, při průběžném sčítání však s náskokem vedl opoziční kandidát Salvador Nasralla.

"Žádáme, aby výsledky voleb byly prohlášeny za neplatné kvůli skandálnímu podvodu, který jsme objevili," řekl volební komisi Nasralla, který kandidoval za levicovou Opoziční alianci proti diktatuře. O zrušení výsledků požádala i opoziční Liberální strana, jejíž kandidát se ve volbách umístil na třetím místě. Volební komise má nyní deset dní na to, aby o žádosti rozhodla, napsala dnes agentura Reuters.

Hernández podle volebních výsledků získal necelých 43 procent hlasů a Nasralla přes 41 procent.

Nasralla ve volbách zpočátku vedl, pak bylo ale sčítání hlasů na den přerušeno a nakonec převážil Hernández. V zemi pak propukly protesty, které si vyžádaly jednoho mrtvého a přes 20 zraněných. Stovka lidí byla zatčena.

Honduraská ústava z roku 1982, podobně jako některé další ústavy v Latinské Americe, po zkušenosti s diktátorskými režimy dva prezidentské mandáty v řadě zakazuje. Honduraský ústavní soud však v roce 2015 takové omezení označil za nepřípustné.

Témata:  Honduras volby

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy