Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael je teroristický stát, který vraždí děti, soptí Erdogan

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan patří ke kritikům rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Dnes na kongresu vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) prohlásil, že Izrael je teroristický stát, který vraždí děti.

"Palestina je nevinná oběť. Co se Izraele týče, to je teroristický stát, ano - teroristický. Neponecháme Jeruzalém napospas státu, který vraždí děti," prohlásil Erdogan. Dodal, že bude bojovat "všemi prostředky" proti uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele.

Mluvčí turecké vlády Bekir Bozdag dnes řekl, že by se muslimské země neměly omezit na "odsouzení" Trumpova kroku. "Co se týče Palestinců a Jeruzaléma, Turecko má jasnou a přímočarou politiku. Svůj názor nezměníme, i kdybychom měli být osamoceni," řekl mluvčí. Turecko se těmito výzvami obrací na Organizaci islámské spolupráce (OIC), jejíž summit se bude konat 13. prosince v Istanbulu.

Vatikán dnes zveřejnil prohlášení, podle něhož papež František všechny vyzývá, aby se drželi rozumu. "Svatý otec znovu vyzývá k opatrnosti a modlí se, aby politici v této zvláště vážné chvíli zabránili vzniku nové vlny násilí," uvádí se v prohlášení.

Východní Jeruzalém, který je posvátným pro judaismus, islám i křesťanství, Izrael obsadil za války v roce 1967. V roce 1980 pak Izrael připojil tuto část města k západní a celý Jeruzalém označil za svou nedělitelnou metropoli. Rada bezpečnosti OSN toto rozhodnutí téhož roku odmítla rezolucí, která je základem právního názoru většiny světa.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Izrael Jeruzalém

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.