Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francií trápí salmonelóza. Z obchodů musí být staženo 7000 tun kojeneckého mléka

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Francie - Úřady ve Francii nařídily stažení kojeneckého mléka vyráběného skupinou Lactalis pro Francii i zahraniční trhy vzhledem k riziku kontaminace salmonelou. Jde o téměř 7000 tun výrobků.

Lactalis již musela počátkem měsíce stáhnout z obchodů dvanáct dodávek kojeneckého mléka ze závodu v Craon na západě Francii. Nyní francouzské ministerstvo hospodářství a financí vydalo seznam více než 600 stahovaných položek, jejichž spotřebu a vývoz zakázalo.

Salmonela způsobuje průjmová onemocnění, nebezpečná může být především malým dětem, jakož i starším a nemocným lidem s oslabeným imunitním systémem kvůli velké ztrátě tekutin.

Předchozí pokyn ke stažení výrobků úřady vydaly poté, co salmonela ve Francii postihla dvě desítky kojenců. Ministerstvo nyní uvedlo, že opatření přijatá od 2. prosince nebyla s to zvládnout riziko kontaminace.

Ve Francii bylo tento týden ohlášeno pět nových případů salmonelózy u kojenců, z nichž jeden požíval rýžové mléko, které nefigurovalo mezi stahovanými výrobky na počátku měsíce. "Tyto děti jsou v pořádku," ujistilo ministerstvo.

Mluvčí společnosti odhadl, že zdrojem kontaminace mohla být od 1. do 6. května jedna ze sušáren závodu v Craon. "Jako preventivní opatření bylo rozhodnuto stáhnout všechny výrobky vyrobené od 15. února," řekl.

Úřady vyzvaly rodiče, aby nepoužívaly dotčené výrobky, zejména ty, které se ve Francii prodávají pod značkami Milumel a Picot. Jde o širokou škálu výrobků, z nichž některé se prodávají jen v lékárnách.

V českém tisku se před časem objevila informace, že síť lékáren Dr. Max, působící v Česku a na Slovensku, rozšířila sortiment o sušená kojenecká mléka vyráběná ve francouzském závodě Lactalis. Podle mluvčího sítě Michala Petrova ale dodávky pro lékárny Dr. Max byly vyrobeny v jiném období než výrobky, které jsou momentálně stahovány.

Témata:  salmonelóza Francie děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy