reklama

Netanjahu podle agentury Reuters odvětil, že čím dříve Palestinci uznají, že Jeruzalém je hlavním městem Izraele, tím dříve bude nastolen mír. Zároveň obvinil Írán, že se snaží zřídit pozemní, letecké a námořní základny v Sýrii, aby válčil s Izraelem a zničil jej. "Nebudeme to tolerovat!" varoval izraelský premiér. Odmítl "poučování" od tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který podle něj bombarduje kurdské vesnice, podporuje Írán a "teroristy" v Pásmu Gazy.

Na pozadí zmíněných prohlášení je středeční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že se rozhodl uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. V pátek se proti tomuto kroku konaly masové protesty v muslimském světě. Erdogan označil Izrael za teroristický stát, který vraždí děti, a také řekl, že bude bojovat "všemi prostředky" proti uznání Jeruzaléma za izraelskou metropoli.

Palestinci vyhlásili kvůli Trumpovu rozhodnutí tři dny hněvu. Při pátečních protestech se na mnoha místech střetli s policií a vojáky, dva lidé přišli podle izraelských zdrojů o život a téměř sto bylo zraněno. Protesty se konaly na Západním břehu Jordánu, v Pásmu Gazy i přímo ve východním Jeruzalému, které je posvátným místem pro judaismus, islám i křesťanství.

Palestinský Hizballáh pak v pátek vypálil rakety na Izrael; při odvetném útoku izraelské armády byli dva členové této organizace zabiti. V centru Jeruzaléma byl dnes pobodán a těžce zraněn izraelský strážce; útočníka, čtyřiadvacetiletého Palestince, izraelská policie zadržela.