Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi 40 vlivnými europoslanci je Čech, lidovec Svoboda

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Webový magazín Politico vbec poprvé sestavil žebříček nejvlivnějších europoslanců. Jsou mezi nimi šéfové frakcí či předsedové výborů včetně jednoho Čecha - lidovce Pavla Svobody.

První místo zaujímá socialistický předseda 751členného sboru Martin Schulz. Jezdí po světě, ukazuje svaly na summitech a snaží se začlenit parlament hlouběji do procesů dalších institucí EU.

Mezi dalšími politiky z první šestice zaujímají pozici tři šéfové frakcí - liberál Guy Verhofstadt, lidovec Manfred Weber a socialista Gianni Pittella - a také dva politici patřící do kategorie "populistická vlna".

Druhé místo za Schulzem patří Marine Le Penové, přední kandidátce na post hlavy francouzského státu. Ta využívá Evropský parlament jako jeviště, kde se může předvést. Pátý je další zástupce této kategorie Nigel Farage, který je spolu se svým ideologickým oponentem Verhofstadtem nejlepším řečníkem v parlamentu.

Mezi další kategorie, na něž se dělí vlivná čtyřicítka, patří "národní šampióni", "vycházející hvězdy" a "velká zvířata". Do poslední skupiny, která zahrnuje mocné šéfy jednotlivých parlamentních výborů, Politico řadí i lidovce Svobodu, který je v parlamentním žebříčku moci na 21. místě. Z celkem 24 předsedů výborů je Svoboda jedním ze dvou na tomto seznamu, kteří pocházejí z nových a menších členských zemí. Jeho zkušenosti zvyšuje to, že působil jako český velvyslanec a ministr.

Témata:  europoslanci Pavel Svoboda EU

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

RB OSN držela minutu ticha za Raísího

Členové Rady bezpečnosti Organizace spojených národů (RBOSN) si v pondělí minutou ticha uctili památku íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy