Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znásilňovači školaček odsouzení na doživotí dostali milost, ochránci práv jsou pobouřeni

Ngorongoro kráter, Tanzánie autor: William Warby, CC BY 2.0
Ngorongoro kráter, Tanzánie autor: William Warby, CC BY 2.0
Foto: Wikimedia Commons

Dodoma - Prezident Tanzanie John Magufuli učinil značně kontroverzní krok. V sobotu dal milost dvěma vězňům, kteří si měli odpykat doživotní trest za znásilnění dívek ve věku šest až osm let.

Magufuli nechal propustit trestance, kteří se podle něj napravili. Milost dostal i zpěvák a jeho syn, kteří v roce 2003 ve městě Dáresalám znásilnili deset žákyň základní školy. Když vycházeli z vězení, vítal je dav sympatizantů.

Krok oznámený v projevu ke dni nezávislosti země pranýřovali ochránci práv dětí, informuje BBC. Ředitelka organizace Společenství pro práva dětí Kate McAlpineová řekla, že je "zděšena, ale nepřekvapena". Připomněla, že Magufuli v červnu zakázal, aby se do škol vracely těhotné dívky.

Ochránkyně práv dětí Helen Kijo Bisimbaová dodala, že bojuje za změnu ústavy, aby prezident již podobné milosti udělovat nesměl.

Témata:  Tanzánie znásilnění děti

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy