reklama

Američan v roce 1965 přešel do KLDR přes demilitarizovanou zónu, která odděluje Severní Koreu od Jižní Koreje. Své zběhnutí zdůvodnil tím, že se bál přeložení do Vietnamu, kde v té době do války vstoupily Spojené státy. Také předpokládal, že v KLDR bude moci jednou požádat o azyl v Sovětském svazu, přes který by se nakonec vrátil do USA.

Jenkins ale azyl od Moskvy nezískal a v totalitní zemi vyučoval angličtinu. O životě v KLDR vypověděl, že ho věznitelé často bili a prováděli na něm brutální lékařské zákroky, kdy mu například bez umrtvení vyřízli vojenské tetování.

V roce 1980 ho Severokorejci přinutili oženit se s unesenou Japonkou Sogaovou, která byla do KLDR zavlečena k výcviku špionů. V roce 2002 umožnil Pchjongjang Sogaové odejít do Japonska, kam o dva roky později mohl odcestovat i Jenkins.

Po příchodu do Japonska se Jenkins vydal americké justici. Americký vojenský soud ho poslal na dezerci na 30 dní do vězení, byl rovněž degradován. Trest, který si odpykal na americké námořní základně v japonské Jokosuce, mu byl nakonec za vzorné chování zkrácen na 25 dní.