Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský vliv na americké prezidentské volby? Na vyšetřování padly miliony

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Washington - Spojené státy měly a stále mají podezření, že Rusko se vměšovalo do prezidentských voleb v roce 2016 a že mohlo ovlivnit jejich výsledek. Proto před časem zahájilo vyšetřování, které mělo potvrdit, nebo vyvrátit teorii. Dnes Ministerstvo spravedlnosti USA oznámilo, na kolik vyšetřování vyšlo. Informovala o tom agentura Reuters.

Náklady na tým amerického federálního prokurátora Roberta Muellera, který vyšetřoval možný zásah Ruska do amerických prezidentských voleb v roce 2016, se vyšplhaly na hranici 3,2 milionů amerických dolarů (zhruba 75 milionů korun). Tento fakt uvedla agentura Reuters s odkazem na Ministerstvo spravedlnosti Spojených států.

Zpráva uvádí, že tato suma byla rozdělena a utracena v době mezi polovinou května a koncem září tohoto roku. Peníze byly použity na výplaty 17 právníků, agentů FBI a technických pracovníků.

Mueller zveřejnil první výsledky šetření koncem října. Obvinění v tomto případě - Paul Manafort, šéf kampaně Donalda Trumpa, a jeho obchodní partner Rick Gates - byli z 12 trestných činů, včetně spiknutí proti Spojeným státům, praní špinavých peněz a neplacení daní. Nicméně ani jeden z těchto mužů není přímo spojen s ruským ovlivněním voleb.

Dne 18. května tohoto roku byl jmenován Robert Mueller, bývalý pracovník amerického Ministerstva spravedlnosti a bývalý ředitel FBI, zvláštním poradcem, který měl za úkol dohlížet na vyšetřování "pokusů ruské vlády zasáhnout do prezidentských voleb v roce 2016".

Americký prezident Donald Trup uvedl, že Muellerovo vyšetřování vyloučí existenci "tajné dohody" mezi členy jeho volební kampaně a zahraniční mocností. Později označil jmenování Muellera federálním prokurátorem a jeho vyšetřování za "hon na čarodějnice".

Vyšetřování, které začalo v květnu tohoto roku, se nejspíš konce brzo nedočká. Podle právního experta CNN Jeffreyho Toobina práce Muellerova týmu zdaleka nedospěla k závěru, naopak se potáhne ještě dlouho i v příštím roce. Dle jeho názoru budou nyní zasaženy osoby menšího významu, u nichž se očekává spolupráce výměnou za nižší tresty s cílem utáhnout smyčku kolem mnohem významnějších osobností. Konání nejbližšího soudního procesu pak odhadl nejdříve za půl roku až rok.

Témata:  prezident USA volby v USA Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy