Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelská armáda zatkla kvůli násilí přes 30 Palestinců, včetně lídra Hamásu

Izraelská armáda
Izraelská armáda
Foto: Pixabay

Eamalláh - Izraelská armáda pozatýkala v noci na dnešek na Západním břehu Jordánu přes tři desítky Palestinců, které viní z terorismu a podněcování k násilí. Mezi zatčenými je i šéf Hamásu na Západním břehu Hasan Júsif.

Júsif, který patří k zakladatelům Hamásu, byl v předchozích letech zatčen už několikrát a nedávno byl propuštěn z vazby. Tento týden vyzval k protestům kvůli prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa z minulé středy o uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. S tím Palestinci nesouhlasí, neboť počítají minimálně s východním Jeruzalémem jako hlavním městem svého budoucího státu.

Trump svým výrokem vystupňoval napětí v oblasti a popudil muslimský svět. Za ohrožení bezpečnosti v regionu ho kritizovala také řada západních zemí i Evropská unie. Palestinské hnutí Hamás vyhlásilo kvůli tomu už minulý týden další intifádu - povstání proti Izraeli.

V posledních dnech se kromě protestů i násilných střetů na palestinských územích zintenzivnilo také ostřelování mezi palestinským Pásmem Gazy a Izraelem.

Podle deníku The Times of Israel zničila v neděli izraelská armáda tunel, který vybudovali příslušníci Hamásu a který z Pásma Gazy vedl několik stovek metrů na izraelské území.

Témata:  Izrael HAMÁS Palestina Izraelská armáda

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.