Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CDU/CSU a SPD začaly jednat o nové německé vládě

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu dnes večer začalo jednání o vytvoření nové vlády mezi konzervativní unií CDU/CSU a sociální demokracií (SPD). Předpokládá se, že na něm strany zváží různá východiska ze současné komplikované situace.

Konkrétnější rozhovory mají začít až v lednu a jejich výsledek je nejistý. Zatímco CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové je pro pokračování velké koalice, sociální demokraté zvažují i další možnosti.

Jednou z nich je například podpora menšinové vlády CDU/CSU, další variantou pak volnější koaliční spolupráce, při níž by v některých otázkách mohly strany postupovat podle svého. Kancléřka Merkelová ovšem považuje za nejlepší možnost velkou koalici, která by podle ní jako jediná zajistila potřebnou stabilitu.

SPD se původně rozhovorů o kabinetu vůbec účastnit nechtěla, po krachu koaličního vyjednávání mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými ale svůj postoj změnila. Přesto je mezi řadou sociálních demokratů odpor k pokračování velké koalice dobře patrný. Straníci proto budou rozhodovat o všech zásadních krocích během rokování. Už v pátek se má vedení SPD vyjádřit, jestli v lednu začne se sondovacími rozhovory s CDU/CSU.

Pokud se tak stane, budou obě uskupení muset vyřešit řadu sporných bodů, například v oblastech zdravotní, důchodové nebo migrační politiky. Očekává se proto, že sondovací rozhovory budou trvat nejméně několik týdnů. Když budou úspěšné, naváže na ně jednání o konkrétní podobě koaliční smlouvy. Nová vláda podle pozorovatelů zřejmě nevznikne dříve než v březnu. V dějinách spolkové republiky ještě sestavení nového kabinetu nikdy tak dlouho netrvalo.

Témata:  Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.