Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO z Polska: Evropo, otevři oči, musíš se chránit před uprchlíky

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Na YouTube kanálu polského Ministerstva vnitra se objevilo video, které varuje před následky migrační krize. Zdůrazňuje se v něm, že ne zdaleka každý imigrant je uprchlík z válečné zóny. A nabádá, aby Evropa otevřela oči a začala chránit své vlastní obyvatelstvo.

Video na začátku popisuje proces, který se odehrál v nedávném období. "V posledních čtyřech letech do Evropy napochodovaly nejmasovější vlny migrantů v historii. Nynější polská vláda zrušila rozhodnutí minulé vlády o tom, že by Polsko mělo přijímat migranty z Blízkého východu a ze severní Afriky," říká se ve videu.

Důležitým faktem je posle Ministerstva vnitra Polska i to, že země už od začátku kritizovala kvóty na přerozdělování migrantů. "Jako první jsme říkali, že ne každý migrant je uprchlíkem a že jen malý zlomek lidí utíká před válkou a terorem," tvrdí prostřednictvím nahrávky ministerstvo.

"Vytrvale jsme se stavěli proti uprchlickým kvótám, které nám nařizovala Evropská unie," dodává ministerstvo. Sám ministr vnitra Mariusz Błaszczak se domnívá, že dnes jsou polské názory brány s větší vahou než dříve. Zdůvodňuje to především postavením Polska ve Visegrádské čtyřce.

"Polsko je nyní jednotné s ostatními členy Visegrádské čtyřky. Dříve to tak nebylo. Naše minulá vláda roztříštila celistvost a jednotu této organizace," poznamenává ve videu Błaszczak.

Autor videa zároveň dodává, že se polská proroctví naplnila. "Byly potvrzeny případy, že se do Evropy mezi uprchlíky dostali i lidé spjatí s teroristickými organizacemi. I přes velký počet zneškodněných teroristů se některé útoky odehrály," připomíná video incidenty v Paříži, Berlíně, Londýně nebo Barceloně.

Mariusz Błaszczak vidí problém útoků a celé krize v politice západní Evropy. "Je to problém, jenž je spojený s politickou ideologií Západu - s multikulturalismem a politickou korektností," říká.

Ve videu se mluví i o tom, že "problémy s migrací přerostly přes hlavu i vůdcům Evropské unie". Polské Ministerstvo vnitra však hlásá, že je na situaci připraveno.

"Budeme konzistentní ve svých činech, vždyť tu jde o národní bezpečnost," říká Błaszczak a připomíná, že Polsko už nějakou dobu pozorně hlídá své hranice, aby nedošlo k nelegálnímu překročení hranic EU.

Vnitro také připomíná, že Polsko posílá humanitární pomoc tam, kde je to potřeba, především pak na Blízký východ. Zároveň projevuje radost z toho, že postoj Evropské unie se také pomalu mění a vypadá to, že se budou přijímat nové politiky co do přijímání uprchlíků.

Nehledě na obsah videa Polsku hrozí, stejně jako České republice, veliká pokuta za nepřijímání uprchlíků a žaloba od EU. To samé se má týkat ještě Maďarska, dalšího člena Visegrádské čtyřky.

Témata:  EU Polsko Česká republika uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy