Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se seznamuje s evropskými politiky v Bruselu. S Ficem mluvil slovensky

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Nový český premiér Andrej Babiš si dnes v Bruselu potřásl pravicí s řadou evropských politiků. Už před odletem na summit Babiš novinářům řekl, že s některými premiéry či prezidenty se dnes bude snažit navázat osobní kontakty a domluvit bilaterální jednání, řadu z nich prý ale už zná.

Například německá kancléřka Angela Merkelová, která mimochodem v následném krátkém rozhovoru Babišovi česky připomněla, že z dob své někdejší vědecké kariéry trochu češtinu ovládá.

Vrcholné jednání EU, které se koná den po jmenování nové české vlády, se pro českého premiéra stalo příležitostí poprvé se představit na evropské politické scéně. Babiš, který kromě angličtiny a němčiny ovládá také francouzštinu, na jednání sedí mezi francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a švédským ministerským předsedou Stefanem Löfvenem.

Babiš prý už zná nizozemského premiéra Marka Rutteho, francouzského prezidenta Macrona nebo rovněž čerstvě jmenovaného polského premiéra Mateusze Morawieckého, s kterým se poznali, když byli ministry financí. „Telefonovala mi paní Merkelová, telefonoval jsem si se Sebastianem Kurzem," připomněl také pravděpodobného budoucího rakouského kancléře.

Dopoledne si Babiš na jednání šéfů vlád zemí visegrádské skupiny potykal se slovenským premiérem Robertem Ficem. Novinářům to po schůzce prozradil sám Fico s tím, že si povídali slovensky. „Velmi si toho vážím, vztahy mezi českým a slovenským premiérem byly vždy vynikající, bez ohledu na to, v jakém táboře se nacházeli," uvedl.

Fico připomněl, že osobně měl skvělé vztahy s Mirkem Topolánkem, Jiřím Paroubkem, Petrem Nečasem, Janem Fischerem i Bohuslavem Sobotkou. „Bože, to jsem jich tolik přežil, to je hrozné," žertoval. Myslí si, že i spolupráce s Babišem bude bez problémů.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Babiše uvítal slovy: „Nový chlapík, jak se vede?“ Ke svému staršímu vyjádření, že Juncker je „alkoholik, který kazí pověst EU" se dnes český premiér nechtěl příliš znát. Novinářům místo toho řekl, že s předsedou komise se ještě později v průběhu dne hodlá setkat k dvoustrannému jednání. To ještě před začátkem summitu absolvoval s předsedou unijních schůzek Donaldem Tuskem.

Témata:  Andrej Babiš EU Robert Fico Angela Merkelová Donald Tusk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy