Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běloruský soud odsoudil žoldáka válčícího za proruské separatisty na východě Ukrajiny

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Minsk - Bělorus Vitalij Kotlobaj (25), který válčil na východě Ukrajiny v "kozáckém pluku" u proruských separatistů v Luhansku, dostal dva roky vězení. Jak připomná ruská redakce BBC, běloruské zákony zakazují bojovat v cizině bez souhlasu úřadů. Horní hranicí trestu je pět let za mřížemi.

Verdikt vynesl oblastní soud v Homelu na jihovýchodě Běloruska. Je to první rozsudek za žoldnéřství v ukrajinském konfliktu se skutečným trestem odnětí svobody.

Obviněný podle vyšetřovatelů působil na východě Ukrajiny od léta 2015 do začátku letošního roku, kdy se vrátil do vlasti. Maldý muž se hájil, že na Ukrajině neválčil, ani neměl zbraň, ale staral se o rozdělování humanitární pomoci.

Kozáckou uniformu a průkaz dostal v Rusku, aby neměl problémy při překračování hranic a na kontrolních stanovištích separatistů. Podle soudu ale nedokázal uspokojivě vysvětlit, proč měl v "kozáckých" dokladech vyznačeno, že patří k bojové jednotce a že má střelnou zbraň.

V září byl odsouzen jiný Bělorus, který bojoval v řadách separatistů v Doněcku. Dostal dva roky, ale trest si nemusel odpykat.

Témata:  Bělorusko Donbass v Doněcku Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy