Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požáry v Kalifornii: Oheň nedaleko Los Angeles zabil hasiče

požár
požár
Foto: Pixabay

Santa Barbara - Aktuálně největší požár v Kalifornii, který dostal označení Thomas, nyní už zabírá území o rozloze 982 kilometrů čtverečních. Při boji s plameny zahynul hasič Cory Iverson (32). Jeho jednotka se dostala do potíží u městečka Fillmore asi 50 kilometrů severozápadně od Los Angeles.

Thomas zachvátil velkou část okresů Santa Barbara a Ventura, kde zničil již přes 900 nemovitostí. Ve stejné oblasti zahynula minulý týden i první oběť, 70letá žena, která nabourala při pokusu ujet z dosahu plamenů.

V Kalifornii stále hoří celkem šest oddělených požárů, z nichž zdaleka největší je Thomas, pojmenovaný podle vysoké školy Tomáše Akvinského v Santa Paule, u níž vypukl. Podle BBC zabírá plochu srovnatelnou s rozlohou Londýna. Velitelství kalifornských hasičů uvádí, že je již ze 30 procent neutralizován, což je desetiprocentní nárůst oproti úterku, stále se však rozrůstá.

V terénu je nyní 8144 hasičů, 1044 hasičských vozidel, 59 cisteren a 80 buldozerů. Velkou část hasičů tvoří vězni, kteří za práci dostávají dva dolary (44 korun) denně a dolar navíc za každou hodinu aktivního nasazení.

Požáry vypukly 4. prosince a náklady na jejich zkrocení se vyšplhaly již na 74,7 milionu dolarů (přes 1,6 miliardy korun). Boj s plameny i nadále komplikuje vítr.

Témata:  hasiči požáry v USA požáry

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy