Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohrožení evropské civilizace je hloupost, tvrdí Juncker a dál se bije za uprchlíky

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Dnes skončil dvoudenní summit EU, který krom brexitu řešil i migrační ktizi. Čtvrteční večerní debata prezidentů a premiérů ukázala, že hledání kompromisu v otázce přerozdělování migrantů podle kvót bude velmi těžké. Prohlásil to dnes předseda Evropské rady Donald Tusk.

Od premiérů a prezidentů slyšel Tusk u čtvrteční večeře ochotu se na hledání kompromisu podílet. "Povinné kvóty zůstávají spornou věcí, i když teplota výrazně klesla," poznamenal Tusk.

Hloubku rozdělení ukazuje i to, že podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera ve čtvrtek některé státy v debatě otevřeně říkaly, že v případě, kdy se okolo kvót nepodaří najít konsensus, budou žádat rozhodování o věci hlasováním kvalifikovanou většinou v ministerské radě.

Podle Tuska by ale byl podobný postup přesným opakem "vzájemné solidarity" zemí EU, což je termín, který v souvislosti s migrační krizí a přerozdělováním migrantů v Bruselu často padá. Také Juncker podotkl, že by se mu přehlasovávání nelíbilo, neboť "vždy do určité míry láme jednotu členských států".

Tusk již před summitem připomněl, že dvouletý mimořádný program, v jehož rámci si měly ostatní země EU převzít z Itálie a Řecka až 160.000 lidí, nebyl úspěšný. Přesunuto bylo jen něco přes 30.000 osob, které měly na zařazení do mechanismu nárok. Mechanismus byl ukončen v září.

Předseda Evropské komise Juncker upozornil, že počet přesunutých osob je nízký, představuje však přes 90 procent všech, kdo na přemístění měli nárok.

"Ale přesně proto nechápu, jak to mohlo vyvolat takové emoce, jak si můžeme myslet, že přerozdělování může být hrozbou pro civilizaci v Evropě," poznamenal Juncker. Evropa a její členské země jsou podle Junckera nepochybně dost silné na to, aby příchod předpokládaných 35.000 lidí zvládly. "Myslím, že by bylo dobré v tomto ohledu věci trochu zklidnit," podotkl.

Tusk ale připomněl další statistiku, podle které by ani 100 procent přesunutých migrantů podle kvót nepředstavovalo ani dvě procenta celkového počtu lidí, kteří za ony dva roky požádali v EU o azyl. Čtvrteční debata podle něj ukázala shodu států na tom, že přerozdělování není řešením nelegální migrace. Tím má podle Tuska být lepší ochrana vnější hranice EU, lepší návratová politika a spolupráce se zeměmi původu migrantů.

Témata:  EU Donald Tusk Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy