Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gándhí dnes převzal vedení hlavní indické opoziční strany

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí - Novým vůdcem hlavní indické opoziční strany, Indického národního kongresu (INK), se dnes oficiálně stal Ráhul Gándhí.

O tom, že vedení převezme po své matce Sonie Gándhíové, se rozhodlo už v pondělí při volbě, v níž byl 47letý Ráhul jediným kandidátem.

Potomek mocné dynastie Néhrú-Gándhí, která desítky let dominovala indické politice, bude mít těžký úkol stranu vzkřísit. INK, který jeho matka vedla 19 let, utrpěl v parlamentních volbách v roce 2014 těžkou porážku od hinduistické nacionalistické Indické lidové strany (BJP) premiéra Naréndry Módího.

Nástup Ráhula Gándhího do čela strany se všeobecně očekával. Od roku 2013 byl druhým nejvýznamnějším představitelem INK. Slavnostní předání moci mezi matkou a synem se dnes odehrálo při ceremoniálu v sídle strany v indické metropoli Dillí za přítomnosti významných osobností Indického národního kongresu, včetně bývalého dlouholetého předsedy vlády Manmóhana Singha.

Témata:  Indie Ráhul Gándhí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy