Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS? Skončí do února, slíbil Macron. Asad je prý nepřítel

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil brzké vítězství nad Islámským státem (IS). Hovořil také o situaci v Sýrii. S Bašárem Asadem je prý nutné vést dialog, byť ho Macron označil za nepřítele syrského lidu.

"Devátého prosince irácký premiér (Hajdar Abádí) oznámil vítězství nad Daeš (arabská zkratka pro IS) a já si myslím, že do poloviny nebo konce února vyhrajeme válku v Sýrii," řekl Macron v rozhovoru s televizní stanicí France 2.

Již tento týden Macron prohlásil, že do poloviny nebo konce února budou v Sýrii pokračovat vojenské operace. Jeho vyjádření jsou v rozporu s tvrzeními Ruska o tom, že Sýrie už je od IS zcela osvobozena.

Macron dále prohlásil, že je třeba hovořit s Asadem, byť je podle něj syrský prezident nepřítelem syrského lidu. Mnohé západní země přitom požadují jeho okamžitý odchod.

Syrský konflikt začal v roce 2011 a dosud si vyžádal přes 340 tisíc mrtvých. Miliony lidí boje vyhnaly z domovů.

Témata:  Islámský stát Bašár Asad Sýrie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy