Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová katastrofa na obzoru? Ukrajině hrozí další Černobyl

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Druhé největší evropské zemi hrozí nová ekologická katastrofa, která se dá srovnat s výbuchem jaderné elektrárny v Černobylu. Alespoň to tvrdí oficiální ukrajinští vládní představitelé. Jejich slova potvrzuje i nová zpráva OSN. Informaci přinesl americký server Defense One.

Boje na východní Ukrajině v tomto roce ohrožovaly několik průmyslových továren, kde se skladuje nebo vyrábí velké množství vysoce toxických chemikálií. To vyvolává obavy z ekologické katastrofy kolosálních rozměrů. Ty by se mohly podobat černobylské havárii před 21 lety, řekli v úterý ukrajinští představitelé.

Týká se to například koksovny poblíž města Avdijivka, které leží jen pár kilometrů od Doněcku. Ta je jednou z největších evropských výrobců průmyslového koksu, který je klíčovou složkou při výrobě železa. Na stránkách společnosti se objevuje, že továrna pracuje i s dalšími pro přírodu nebezpečnými látkami, jako jsou například benzen, dehet, kyseliny ze síry, fenoláty nebo naftalín.

Na nebezpečí upozornilo několik západních pozorovatelů včetně expertů na zbraně pracující pro zpravodajský server Bellingcat. Nyní před možnými riziky začala varovat i ukrajinská vláda.

"Pokud nějaká nálož nebo raketa trefí potrubí s nebezpečným materiálem, hrozí vyvolání další katastrofy ohromných rozměrů, která se dá porovnat jen s událostmi v Černobylu," řekla poslankyně ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková v rozhovoru na ukrajinském velvyslanectví ve Washingtonu.

Zároveň prostřednictvím překladatele připomněla, že ukrajinští představitelé těm evropským pravidelně při jejich návštěvách problém připomínají. "Přivezli jsme do Avdijivky mnoho evropských delegací a ukázali jsme jim továrnu, abychom jim sdělili své obavy. Na toto zařízení už bylo několikrát útočeno, a to i ostřelováním. Otázka této hrozby už byla v Evropském parlamentu nastolena," ujistila Heraščenková.

V médiích se tento závod objevoval pravidelně od roku 2015. Tehdy se ukrajinské sdělovací prostředky soustředily na poukazování na to, že je stále v provozu, byť kolem něj zuří boje. V létě tohoto roku de facto žilo v továrně přes 1700 pracovníků. I oni měli strach z ostřelování.

"Pokud by továrna přestala pracovat, Avdijivka přestane existovat. Kromě továrny zde není žádná jiná práce. My jsme téměř jediným závodem, který ještě nepřerušil kvůli bojům provoz," uvedl pro Hlas Ameriky pracovník závodu Volodymyr Borženko.

Představitelé továrny uvedli, že uzavření továrny by mělo obrovské ekonomické dopady na město Avdijivka. Kdyby mělo dojít ke znovuobnovení závodu, stálo by to obrovské peníze. V současné situaci na Ukrajině není vyloučeno, že by továrny mohly zůstat navždy zavřené.

Továrna v Avdijivce však není jediným nebezpečím pro přírodu. Škodlivé chemikálie by v případě útoku mohla vypustit i Doněcká vodárenská filtrační stanice. Ta využívá pro čištění místních zásob vody plynný chlór. V současné době je i tato jednotka ostřelována.

To potvrzuje i zpráva OSN ze dne 12. prosince: "Dne 3. a 4. listopadu 2017 se při ostřelování poškodilo záložní potrubí, které je určeno pro chlór. Kdyby unikl, vedlo by to k ekologické katastrofě. Případný zásah do hlavního potrubí nebo do libovolné z devítisetkilogramových lahví s chlórem by mohl vést k úmrtí všech osob v okruhu 200 metrů."

"Palba v na tato zařízení by ohrožovala nejen personál vodní stanice, ale i všechny osoby v blízkosti takových zařízení. Mimo jiné ohrožují tyto útoky dodávky vody do měst a vesnic a představují vážné riziko pro životní prostředí," uzavírá zpráva.

Témata:  Ukrajina OSN (Organizace spojených národů) katastrofy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy